Thursday, October 23, 2008

MAKSUD SURAH AL-FAATHIR (YG KE 35) AYAT 29 - 35 :

29. Sesungguhnya orang-orang Yang selalu membaca Kitab Allah dan tetap mendirikan sembahyang serta mendermakan dari apa Yang Kami kurniakan kepada mereka, secara bersembunyi atau secara terbuka, mereka (dengan amalan Yang demikian) mengharapkan sejenis perniagaan Yang tidak akan mengalami kerugian;

30. supaya Allah menyempurnakan pahala mereka dan menambahi mereka dari limpah kurniaNya. Sesungguhnya Allah Maha Pengampun, lagi sentiasa membalas Dengan sebaik-baiknya (akan orang-orang Yang bersyukur kepadanya).

31. dan Al-Quran Yang Kami wahyukan kepadamu (Wahai Muhammad) ialah Yang benar (segala-galanya) Yang tetap mengesahkan Kitab-kitab Yang diturunkan sebelumnya. Sesungguhnya Allah Maha mengetahui Dengan sedalam-dalamnya akan keadaan sekalian hambaNya, lagi Maha melihat dan memerhatikan.

32. kemudian Kami jadikan Al- Quran itu diwarisi oleh orang-orang Yang Kami pilih dari kalangan hamba-hamba kami; maka di antara mereka ada Yang berlaku zalim kepada dirinya sendiri (dengan tidak mengindahkan ajaran Al-Quran), dan di antaranya ada Yang bersikap sederhana, dan di antaranya pula ada Yang mendahului (orang lain) Dalam berbuat kebaikan Dengan izin Allah. Yang demikian itu ialah limpah kurnia Yang besar (dari Allah semata-mata).

33. (balasan mereka ialah) syurga - syurga " Adn ", Yang mereka akan masukinya; mereka Dihiaskan di dalamnya Dengan gelang-gelang tangan dari emas dan mutiara; dan pakaian mereka di situ adalah dari sutera.

34. dan (sebagai bersyukur) berkatalah mereka: "Segala puji tertentu bagi Allah, Yang telah menghapuskan perasaan dukacita dari kami; Sesungguhnya Tuhan Kami Maha Pengampun, lagi sentiasa memberi balasan Yang sebaik-baiknya (kepada orang-orang Yang taat);

35. Tuhan Yang telah menempatkan Kami di tempat tinggal Yang kekal, Dengan limpah kurniaNya semata-mata. Kami tidak akan merasa penat lelah di situ, dan Kami juga di situ tidak akan merasa letih lesu".

No comments: